Projecten

Smart Indoor Climate

Download project ID3AS – Smart Indoor Climate (pdf)

Op 7 november zijn de contracten getekend door de projectpartners Ultraware, Cedel en Sinuss. Het project heet ‘Smart Indoor Climate’ en zij hebben als doel: ‘Optimalisatie van het energieverbruik in bestaande en nieuwe bedrijfspanden

Organisatie en industrie zijn grootverbruikers in Nederland op het gebied van energie. Vele bedrijfspanden zijn gedateerd en niet energiezuinig. Een update van deze panden i.p.v. sloop kan een keuze zijn om ze economisch rendabel te maken. Het MVO-certificaat voor sociaal en duurzaam ondernemen onderstreept dit nogmaals. Goed voor huurder, verhuurder en samenleving. Deze update is nodig om de ecologische voetprint te verkleinen. Tevens is het noodzakelijk een generieke oplossing te bedenken die multi-toepasbaar is, ook bij een nieuw te bouwen gebouwen!

Doelstelling: Optimalisatie van het energieverbruik in bestaande en nieuwe bedrijfspanden.

Door gebruik te maken van sensoren in en rondom gebouwen kan het energieverbruik effectief en efficiënt worden ingezet. Sensoren kunnen de aanwezigheid van personen in een pand detecteren en hierop kan het pand reageren en anticiperen door bijvoorbeeld de temperatuur, ventilatie, licht automatisch te regelen en het aanpassen van energieverbruikers aan deze gebruikers.

Probleemstelling: 

  • Hoe kan een sensornetwerk de energiebronnen van een pand slim en dynamisch inzetten aan de hand van het gebruik van haar bewoners?
  • Hoe kan een sensornetwerkenergieverbruik (minimaliseren) rekening houdend met het gebruikt van een pand door haar medewerkers?

Sensoren in het pand vormen de basis van dit systeem. Het zijn de voelsprieten, die laten zien op welke manier de medewerkers gebruik maken van het pad, waarbij tevens wordt gemeten hoe het pand hier optimaal energetisch op kan reageren.

Meer actuele informatie op: https://ai4mkb.org/nieuws.php

Projectpartners zijn:

Ultraware (NL)

Baas bv (NL)

Cedel bv (NL)