Nieuws

Peter Kamphuis, docent Elektrotechniek vertelt over zijn betrokkenheid bij een project van ID3AS

Beste lezer,

Graag wil ik je meenemen in het verhaal van Peter Kamphuis. Peter is docent Elektrotechniek en coördinator van het keuzeblok Electronical Product Design and Engineering (EPDE) aan het Instituut voor Engineering van de Hanzehogeschool Groningen. Daarnaast werkt hij voor ID3AS. In een interview vertelt hij over zijn betrokkenheid bij een ID3AS-project.

Onderwijs en onderzoek met elkaar verbinden

Sinds juni 2018 ben ik betrokken bij ID3AS. Ik vind het erg leuk om te werken in een INTERREG-project als ID3AS. Vooral om onderzoek en onderwijs met elkaar te verbinden.

Sinds september 2018 begeleid ik 3 EPDE-studenten, die met hulp van ID3AS een afstudeeropdracht kregen waarbij ze sensoren onderzoeken die bepalen hoeveel mensen in een kantoorruimte werkzaam zijn. Wilbert Baar, één van de studenten,  gaat hierop zelfs afstuderen. Ik begeleid Wilbert samen met Remco de Vries van Cedel. Remco is een van de projectpartners van het project Smart Indoor Climate en is tevens opdrachtgever.

De afstudeeropdracht van Wilbert bestaat uit 3 componenten:

  1. De sensoren zelf: die moeten bepalen hoeveel mensen er in een ruimte/kantoor aanwezig zijn;
  2. Datacommunicatie tussen sensor en de centrale verwerkingseenheid;
  3. Onderzoeken of de gemeenschappelijke architectuur van het systeem de gevraagde informatie kan opleveren.

Betrokkenheid bij het project is een meerwaarde

Het is voor mij duidelijk een meerwaarde dat ik niet alleen de studenten begeleid maar ook zelf in het project zit, o.a. door mijn kennis van het project, de contacten met diverse projectpartners en de verwachtingen van de projectpartners. Ik heb hierdoor overzicht (ook technisch gezien) wat nodig is voor de afstudeerbegeleiding van de student.

De meerwaarde zit tevens in het feit dat ik relaties kan leggen tussen onderwijs en onderzoek. Het is interessant om bedrijven als Cedel en Ultraware aan de Hanzehogeschool te koppelen. Bovendien is de input vanuit het Smart Indoor Climate-project 1 op 1 toepasbaar is voor mijn nieuwe keuzeblok Internet of Things.

Het gaat ondanks de techniek altijd om de mens

Als onderdeel van mijn afstudeerbegeleiding vinden er wekelijks overleggen plaats met de projectpartners en de studenten. Dit is zeer nuttig, maar tegelijkertijd kost het ook veel tijd. Toch is het goed om erbij te zijn. Zo blijf ik goed op de hoogte en kan ik bijsturen daar waar nodig.

Bovendien is het erg interessant om tijdens deze gesprekken het krachtenveld binnen het project te zien. De verschillende partijen, de belangen, de diverse onderwerpen die aanbod komen. Het gaat, ondanks de techniek, altijd om de mensen en dat maakt het heel boeiend.

Peter Kamphuis