Nieuws

Goedkeuring HEAC voor onderzoek met Fitbit en nieuwe diabetes app

Goed nieuws

Het onderzoeksplan en het datamanagement plan dat de projectgroep Smart Diabetes 24/7 heeft opgesteld, om onderzoek te doen met een Fitbit en de nieuwe diabetes app, is goedgekeurd door de Hanze Ethische Adviescommissie (HEAC).

De HEAC biedt voor alle onderzoeksdomeinen binnen de Hanzehogeschool advisering en voorlichting over ethische aspecten van onderzoek, waaronder advisering over de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) en indiening bij een Medisch Ethische Toetsingscommissie. Binnen ID3AS is dit het derde onderzoek, waarbij de HEAC heeft geadviseerd en beoordeeld.

Voor dit project betekent dit, dat proefpersonen vanaf nu de diabetes app en een Fitbit voor een periode van drie weken mogen gaan gebruiken. De data die wordt gegenereerd wordt verzameld, evenals feedback over de app. Uiteindelijk zal op basis van deze data de app worden verbeterd en zullen de bij bio-informatica ontwikkelde algoritmes voor het voorspellen van bloedsuikerwaardes worden gevalideerd. Deze pilot is de eerste test met diabetes patiënten uit ons eigen netwerk. In de toekomst zal de pilot worden herhaald in samenwerking met ziekenhuizen, diabetes artsen en diabetes patiënten uit onze doelgroep; kinderen tussen 12 en 17 jaar. Dan wordt het onderzoeksplan door de ethische commissies van de ziekenhuizen opnieuw getoetst.

Wil je meer weten over onderzoek doen met proefpersonen, dan delen we graag onze kennis. Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met de HEAC, heac@org.hanze.nl.

Het Smart Diabetes project bestaat uit de volgende projectpartners:

mHealth, New Nexus Mobile, Windesheim, OFFIS e.V (Duitse partners) en de Hanzehogeschool